Inkoppling

Fiberkonvertern är lådan där fiberkabeln ansluts i ditt hus. Den omvandlar ljuspulser i den optiska kabeln till elektriska signaler och tvärt om. Detta är den är centrala enheten som alla bredbandsenheter ska kopplas till.
inteno2Som nätverkskomponent ska fiberkonvertern betraktas som en ethernetswitch, observera att den alltså inte är en router eller brandvägg. Om en dator ansluts direkt så får den en publik oskyddad ip-adress. Max 3 st. datorer kan anslutas direkt. Behöver du ansluta fler datorer eller vill ansluta trådlöst så behöver du en router. Tänk på att en enklare eller äldre router kan vara långsammare än din bredbandsanslutning.
På fiberkonvertern används port 1, 2, eller 3 för internetanslutningar.

Port 5, 6 och 7 används för TV-boxar. Det rekommenderas att en separat ethernetkabel används för direkt anslutning mellan fiberkonvertern och en TV-box. Trådlös anslutning av TV-boxen, eller inkoppling via router rekommenderas ej.

Port 4 är reserverad för IP-telefoni. Telefonadaptern kan också anslutas till någon av fiberkonverterns internet-anslutningar men risken för störningar är minst på port 4. Om du vill koppla telefonadaptern via en router så måste den kunna hantera ip-telefoni, vilket de flesta moderna routrar kan.

Här visas ett exempel på hur man kan koppla upp sitt hemmanätverk. Ladda ner som PDF

hemmanätverk2